maandag 19 april 2010

Selectieve zorginkoop, ik zeg: doen!

Al sinds enkele jaren werken De Friesland Zorgverzekeraar en Zorgbelang Fryslân samen op het gebied van de zorginkoop. Zorgbelang Fryslân denkt mee over speerpunten in het inkoopbeleid en samen met De Friesland worden patiënten en cliënten hierop bevraagd.

Toch gaat er ergens iets mis. Er is een vreemde kronkel in het zorginkoopbeleid waar niet alleen De Friesland, maar iedere zorgverzekeraar zich schuldig aan maakt. Iedere arts, paramedicus of thuiszorginstelling weet van tevoren eigenlijk al dat de zorgverzekeraar, cq. het zorgkantoor ook het komend jaar weer geld zal ophoesten.

Dat zit zo: het is voor een zorgverzekeraar niet aantrekkelijk om te zeggen dat hij in het komend jaar geen contract zal afsluiten met bijvoorbeeld een huisarts. De patiënten van die huisarts die bij De Friesland verzekerd zijn, zouden rap een andere verzekeraar opzoeken, want je wisselt nu eenmaal sneller van verzekeraar dan van huisarts.

Voordat een zorgverzekeraar een aanbieder een contract opzegt, moet deze het dus wel heel bont maken. Ik ken daarvan eigenlijk maar één voorbeeld: een tandarts die onder invloed van drank zulk slecht werk leverde, dat de Friesland het contract met hem beëindigde. Dit is echter ook al weer heel wat jaartjes geleden.

Toch is het idee heel aantrekkelijk. De aanbieders die niet de hoogste kwaliteit leveren, krijgen een waarschuwing. Verbeteren zij hun werk niet, dan krijgen ze het jaar daarop geen vergoedingen meer. Op die manier verbindt zich een klantenbestand aan de zorgverzekeraar dat verzekerd is van de kwalitatief hoogst-staande zorg.

Dergelijke selectieve zorginkoop is slechts op beperkte schaal praktijk. Iets hogere of lagere vergoeding bij iets betere of iets mindere kwaliteit. Dat is ook de uitkomst van het geschil tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Hans Anders. De Friesland stelde inkoopvoorwaarden waar de leverancier van hoortoestellen niet aan kon of wilde voldoen en er moest een rechter aan te pas komen om de korting van 20% op de vergoedingen goed te keuren. Een ontwikkeling die wat Zorgbelang Fryslân betreft nog niet ten einde is.

Ik maak me echter wel zorgen om het feit dat cataract-operaties door De Friesland Zorgverzekeraar liefst in de ziekenhuizen van Assen en Hoogeveen uitgevoerd worden. Door ziekenhuizen zich te laten specialiseren, hoopt De Friesland efficiency en dus lagere kosten te bereiken. Wie zich in deze ziekenhuizen laat behandelen, hoeft geen eigen risico te betalen, dat komt voor rekening van de zorgverzekeraar. Helaas was die rit voor mijn grootmoeder van bijna negentig niet te doen. Zij ziet dus haar eigen risico in rekening gebracht, waar een jonger, mobieler en wellicht draagkrachtiger persoon een leuk meevallertje heeft.

Onderzoek van de Klantenmonitor Zorgverzekeringen wees in april jl. uit dat 98% van de verzekerden bij De Friesland wil blijven, 94% wil De Friesland bij anderen aanbevelen. De Friesland heeft het meest trouwe verzekerdenbestand! Van harte gefeliciteerd! Dit is een goede reden om met een strengere selectieve zorginkoop verder te gaan, want als er één zorgverzekeraar is die blijkbaar niet bang hoeft te zijn voor weglopende verzekerden, is het De Friesland wel.

Eerder gepubliceerd in Dialoog, tijdschrift van De Friesland Zorgverzekeraar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten