zondag 18 april 2010

Laat specialisten weer in loondienst werken

Verhalen over de kosten van de zorg die de pan uitrijzen zijn van alle tijden. Toch lijkt het of er de laatste tijd meer aandacht voor is dan voorheen. Meestal gaat het over het toenemend aantal ouderen dat een beroep doet op de gezondheidszorg.

Vaak wordt ook gewezen op de medisch-technische mogelijkheden waar we tegenwoordig over beschikken, maar die erg duur zijn. Opvallend is in dat verband het bericht dat deze week in de media kwam: het budget voor medisch specialisten is met €461 miljoen overschreden.

Specialisten in ziekenhuizen hebben een cruciale en buitengewoon verantwoordelijke rol. Het is niet onredelijk dat zij daarvoor een beloning krijgen die recht doet aan hun lange studie, verantwoordelijke werk en lange uren die worden gedraaid. De vraag is alleen wat redelijk en onredelijk is. Is het onredelijk dat een radioloog wel een half miljoen per jaar kan verdienen? Voor iemand met kanker zal een radioloog bij wijze van spreken onbetaalbaar zijn, maar we moeten natuurlijk naar het brede plaatje kijken.


Dat brede plaatje laat zien dat uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is gebleken dat de Nederlandse specialisten de bestbetaalde ter wereld zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een economische wet, namelijk de wet die zegt dat de prijs van schaarse producten hoog is. Anders dan in België is er in Nederland krapte wat het aantal specialisten betreft, dus zij kunnen hoge eisen stellen. Pikant detail is daarbij is dat specialisten zelf mee bepalen hoeveel opleidingsplaatsen er zijn. Met andere woorden, zij kunnen voor een deel zelf bepalen hoe schaars hun beroep in de toekomst blijft.

Ziekenhuizen hebben ook weinig over de specialisten te vertellen. Specialisten werken namelijk in maatschappen die hun diensten aan ziekenhuizen aanbieden. Dat betekent dat zorgverzekeraars ziekenhuiszorg inkopen en dat ziekenhuizen op hun beurt contracten moeten sluiten met maatschappen.
Ingewikkelde systemen zijn o ok vaak kostbare systemen. Aan het eind van het verhaal worden hoge kosten door de zorgverzekeraar uiteindelijk via premies voor de zorgverzekering in rekening gebracht bij de burger.
Ondertussen hebben specialisten een prachtige, onafhankelijke positie hebben waarin ze eigen baas zijn en flink betaald worden. Geen wonder dat minister Klink van VWS dit systeem op de schop wil hebben.

De grote vraag is hoe Klink moet ingrijpen. Zorgbelang Fryslân vindt dat specialisten weer in loondienst moeten werken. Dat is eerder gedaan. Steeds meer huisartsen zijn geen vrijgevestigde ondernemers meer, maar in loondienst van een gezondheidscentrum. Daarmee komt een eind aan hun onafhankelijk positie en worden de kosten van de gezondheidszorg iets beter beheersbaar.


Eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 16 juni 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten