maandag 19 april 2010

Niet meer, maar andere controle AWBZ

De Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) is van groot belang voor veel ouderen, mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen. Zorgbelang Fryslân ziet hoe de AWBZ onder druk staat door bezuinigingen van het ministerie van volksgezondheid.

Dagelijks ondervinden bewoners van verzorgingshuizen, gehandicapteninstellingen, psychiatrische instellingen en cliënten van de thuiszorg daar de gevolgen van. Wij vrezen dat het in twijfel trekken van de besteding van AWBZ-middelen kan leiden tot verdere bezuinigingen.


In een bericht in de Volkskrant op 18 februari wordt gesteld dat niemand weet waar het AWBZ-geld voor gehandicapten en chronisch zieken aan wordt besteed. De conclusie dat onbekend is waar de gelden precies aan besteed worden, is onjuist.
Bij deze wet gaat het voor het overgrote deel van de bestedingen om instellingen waar mensen 24 uur per dag, zeven dagen in de week wonen en zorg krijgen. Daarmee is het bestedingspatroon een vrij constant gegeven.

Juist in de zorg gaat veel tijd zitten in de minutieuze verantwoordingsverplichting aan zorgkantoor, de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit) en het ministerie van volksgezondheid. De regionale zorgkantoren die de AWBZ-middelen in regiobudgetten verdelen over de zorginstellingen zijn dus zeker op de hoogte van deze bestedingen. Daarnaast heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een rol in de controle van zorginstellingen en de zorgkantoren.

Feit is dat er te veel voorbeelden zijn van zorgorganisaties waarbij de aandacht verschoven is van de directe zorg voor en aan cliënten, naar zaken die weinig met zorg te maken hebben. Ook zijn er een aantal die in grote financiële problemen verkeren. Zorgbelang Fryslân ziet twee mogelijke oorzaken van het ontsporen van zorginstellingen.

Ten eerste falend toezicht door de raden van toezicht. Ten tweede ontbreekt een waarschuwingssysteem als instellingen dreigen te ontsporen. De controle van zorgkantorenen NZA vindt namelijk pas achteraf plaats. Problemen worden dan ook niet eerder herkend dan aan het eind van een jaar, wanneer het vaak al veel te laat is om passende maatregelen te nemen.

Zorgbelang Fryslân staat voor transparantie van de zorg en het besteden van middelen aan cliënten die deze zorg dringend nodig hebben. Daar waar deze besteding vragen oproept, moet dit onderzocht worden door bovengenoemde instanties. Wij pleiten ervoor om niet méér controle uit te oefenen op de besteding van AWBZ middelen, maar wel het moment en de wijze waarop, te veranderen.

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 16 maart 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten